Kak Rusnah's Recipe
"
By: Rusnah Ahmad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 26-Jan-2008 12:51 Email | Share | Bookmark
kek coklat europa



Hari ini hari sabtu....esok anak kak rus akan balik ke asrama matriknya di Pongsu Seribu,P.Pinang.Dia kata nak celebrate birthday kawan sekelasnya,jadi kak rus pun
buatlah Kek cokelat kegemarannya.Resepi ini menjadi nostalgia persahabatan abadi kak rus semasa di tempat lama kak rus bekerja.Resepi ini diberikan pada kak rus oleh Miss Lee Bee See yg dah pun bersara 7 tahun yg lalu.Resepi ini juga membuatkan kak rus rasa amat puas kerana kak rus memenangi pertandingan anjuran Majalah Nona dgn mendapat sebuah Ketuhar Elektrik Europa......Wow.....Terima kasih yg tak terhingga kpd Miss Lee.....Thank Q.



Kek Cokelat Europa

200 gm butter
225 gm gula caster(kalau guna susu cair tambahkan jadi 250gm)
4 biji telur
225 gm tepung serbaguna (tep. gandum)
50 gm serbuk koko
3 sudu teh baking powder
400 ml susu berperisa cokelat / susu cair
esen vanilla

Cara membuatnya

1. Panaskan ketuhar.Ayak tepung +serbuk koko +baking powder sebanyak 2 kali.
2. Pukul butter + gula + esen vanilla selama 3 minit.
3. Masukkan telur satu persatu kemudian masukkan tepung tadi
4. Masukkan susu cair / susu berperisa cokelat.
5. Tuang ke dlm acuan 10 inx10 in yg dialas aluminium foil dan digris dgn butter.
6. Bakar selama 1 jam + 10 minit

Selamat mencuba......Inilah ketuhar Europa yang kak rus menang







Quote:
b] Lyndz [/b] ~ Memang sedap.....lebih sedap kalau disejukkan....potong pun jadi cantik
dan tak comot

Rinchann ~ Semasa hantar resepi memang kak rus namakan kek tu Kek Cokelat
Europa...sebab kak rus dok idammmmmm ketuhar Europa yg diiklankan
utk pemenang.Tup..Tup...menang.Alhamdulillah... TQ Rinn.

ed ~ Belum cuba belum tahu....sudah cuba lagi mau ...hehehe...

Nur ~ Sedap.....Nur mesti cuba ni pula

Linda@ Anna ~ Tapi kak rus tengok kek Linda lagi ngancam hiasannya

ida isk ~ Alahai Ida....kak rus sayang sgt oven tuu......

MaDiha ~ Kena cuba...jgn tak cuba. Pelbagaikan macam-macam rasa kek cokelat sbb kek cokelat semua org suke.......

Kak Leen ~ Thank Q....rajin taklah rajin sgt...ada org difp ni lagi rajinnnnn

Daalia ~ Kak rus buat toping yg paling simple...mcm dibuat org lain...


Umi-Kal ~ Mmg masa baru dpt tu kak rus lompat...dlm jiwa dan raga.Nak ompat tinggi-tinggi kak rus tak larat...hehehe...

Masriyah ~ Sedap....cayalah

Hajar ~ Rezeki....nak menagn nak buat macam mana....syukur alhamdulillah

Ana ~ Kak rus dok kat S.Petani....Insyaall....dan Thank Qah

Mamasya ~ Thank Q...memang yummy...yummy

Haniss ~ Memang spesel utk dimakan bukan utk dijeling...dijeling.Tapi kalau dua2 lagi spesial kan.kan????

Shiq ~ Try...jgn tak try....raya cina ni lah boleh try....

Mamafami ~ Eh...!Taklah seterror mana.Kak rus rasa kalau mama yg masuk pertandingan tu....hadiahnya lagi hebat.....

Cek dek sam ~ Thank Q...jgn tak cuba

Abah along ~ Menang tu pasai murah rezeki kot.....ramai lagi lebih terror di fp ni.....

Lee Lin ~ Memang best....kak rus mana boleh lupa....tiap-tiap hari kak rus tertengok oven tu...mana tak dia dok kat dapur...hehehe


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net