Kak Rusnah's Recipe
"
By: Rusnah Ahmad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 1-Feb-2008 15:43 Email | Share | Bookmark
Buah Berangan



Pihak Hospital Sultan Abd Halim menelefon tukar temujanji untuk ujian mammograms.
Kak Rus pun akur...jadi kak rus pergi pada 26.1.08.Lama juga dok tunggu nak masuk
bilik X-ray.Bukan main bedebuk-bedebak jiwa dan raga kak rus masa itu.Macam-macam doa yang dibaca.Bila dah buat 4 test di dalam bilik kak rus diminta tunggu pula di luar.
Debuk-debak tu lagi berkocak.....berkocak...Bila keputusan dibawa keluar selepas disemak doktor....Alhamdulillah....Juru X-Ray bagitau Kak Rusnah boleh balik....2 ladies
after me....sangkut kena buat lagi satu ujian.Kak rus rasa lega....terus balik singgah ke Billion.Kak rus ternampak buah berangan yang montok-montok terus beli. Buah tu kak rus panggang dlm ketuhar.Wow.....sedap makan panas-panas

Memandangkan kari dalca yg kak rus buat masih ada...sarapan pagi esoknya kak rus buat peknga (tempek dlm belanga) atau lempeng kelapa. Tepung gandum dicampur kelapa parut + telur dan dibancuh dgn air garam.Digoreng tohor dgn sikit minyak sapi....
...wow ....wow sedap maka panas-panas.

Terigat pula kak rus dengan lebihan kaya yg kak rus buat kaya balll hari tu masih ada.
Kak rus juga rasa teruja bila lihat fp Mamafami dan Rinnchan buat roti....apa lagi buat roti kayalah jawabnya.Kak rus ikut resepi dari buku Make Your Own Bread,Michelle Lim editornya dari Singapura...nak cuba...

Sweet Dough

500 gm tepung roti
15 gm yeast basah kak rus pakai 2 sudu kecil yeast segera
100 gm gula
5 gm garam
260 ml air
1 biji telur
50 gm mentega
1 sudu teh pelembut roti

Semua bahan kak rus campur sekali dan uli pakai mixer.Cover mixing bowl dgn plastik
wrap lebih kurang 30 minit. Ketul-ketulkan dough 60gm each...masukkan inti kaya.Biar sebentar bagi dia naik.Bila nak bakar sapukan telur kuning yang dicampur dengan sikit
air lalu ditabur sikit bijan. Bakar 10-15 minit dgn suhu 200 dr. Selamat mencuba..... adunan ni boleh reka macam-macam jenis roti.






Quote:
Leen ~~ Sakit tu tak sakit...cuma sindrom nak pencen...jadi kena berjaga-jagalah pasal
banyak penyakit menunggu kita.
Eh......Tahniah leen...nak bagi hadiah ape ye....?

Madiha ~ Seram tu mmglah seram,nak buat camno.....
Kak rus kalau npk kelapa parut.....tak pikir apa dah buat peknga saja
lah terpikir dlam kepala...nak buat roti canai..lambat...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net