Kak Rusnah's Recipe
"
By: Rusnah Ahmad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 23-Nov-2009 10:33 Email | Share | Bookmark
Onde-onde dan Swiss Roll

Onde-onde
Swiss Roll
Sebenarnya semasa kak rus membuat bengkang jawi hari tu kak rus merebus banyak kacang hijau tanpa kulit tu...Kak rus ambil 1/2 cawan kacang yang kembang direbus tu saja utk dibuat bengkang...yang selebihnya kak rus teruskan merebusnya bagi empuk dan gebu....kemudian kak rus blend dgn gula dan sikit minyak masak.Bila sejuk kak rus simpankan dalam peti sejuk....gula kena cukup kalau tidak inti ini akan menjadi masam.Hajat hati nak buat Onde-onde atau orang selatan panggil Kuih Bom.Onde-onde orang selatan orang utara kata Buah Melaka.
Kak rus dah pernah buat kuih onde-onde ni versi guna tepung pulut dan sikit tepung gandum....tetapi memang betul kena panggil kuih bom sebab dia meletup semasa digoreng.....bila masuk rumah Noor teringin pula kak rus mencuba resipi menggunakan ubi keledek......Terima kasih Noor....jadi cantik dan sedap dengan inti kacang hijau tanpa kulit tu....Ini resepi drpa Noor...kak rus copy ya....Yang best tu pasal dia tak meletup.



C&P dari rumah Noor...Terima kasih Noor
Kuih Bom

Anggaran 12 biji (kak rus buat kecil-kecil dpt 25 biji)
Bahan

100g ubi keledek - kukus & lecek (kak rus rebus aje)
120g Tepung pulut
20g tepung gandum
35g Castor Sugar(kak rus tak boh pun)
secubit garam
100ml air
bijan – untuk salutan
inti kelapa/kacang merah(kak rus guna inti kacang hijau tanpa kulit)


Cara:
1. Campurkan kesemua bahan dan jadikan satu doh yang lembut.
Bahagikan kepada 12 bahagian.(kak rus bahagi kapd 25 bahagian)
leperkan setiap bebola, serta isikan dengan inti dan di tutup kembali.
Gulingkan di atas bijan..
2. Goreng dalam minyak panas sehingga masak .
(kak rus guna api sederhana)

Resipi Inti
200 gm kacang hijau tanpa kulit direndam semalaman
180 gm gula
2 sudu besar minyak masak/minyak jagung/mentega cair.

1. Selepas direndam semalaman ditoskan kemudian dikukus.
2.Kacang yang dikukus dimesin panas-panas bersama minyak dan gula.
3.Biarkan sejuk dan digentel bulat-bulat untuk inti.


2 hari sudah kak rus mencuba Swiss Roll ini bila masuk rumah Jasmeen....Terima Kasih Jasmeen.....sedap tapi sebab first trial kot....bila gulung adalah patah -patah sikit...tapi nak buat lagi raya haji ni...suami kak rus kata sedap sangat...Terima kasih juga kepada Mak Lang


C&P dari rumah Jasmeen

1 adunan teman dapat 2 roll...

KEK GULUNG/SWISS ROLL BATIK
Sumber : dr FP MakLang asal Apek
Bahan-bahan
6 biji telur gred A @ B
4oz gula castor
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu bsr ovelet
3oz tepung gandum
1 sudu bsr susu tepung
4oz mentega cair
sedikit coklat emulco [serbuk koko]
Blueberry filling secukupnya

Caranya
1.Telur,gula,ovelet,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg msk dlm bekas dan dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)
2.Adunan dah gebu akan jadi camni (sehingga warna bertukar putih)
3.Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata ngan sudip kayu
4.Asingkan sedikit adunan tadi (skit je setakat nak buat line) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco.Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag
5.Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya

6.Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang
7.Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi dari atas ke bawah
8.Bakar dlm oven selama 20 minit dgn suhu 170darjah celcius.
9.Apabila kek sudah masak dan sudah betui2 sejuk, terbalikkan ke atas sekeping kertas kemudian sapukan jem sehingga rata....tolong jgn sapu kuat2 [kite taruk fresh cream]
10.Setelah jem disapu rata,gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas.

Nota mklang : >>very2 usefull tips...
- jgn lebihkan masa pembakaran nanti terlampau garing susah lak nak gulung..pecah kulit swissroll
- jgn buat nipis benor..susah nak gulung nanti
- time nak gulung tu...cubalah berlembut skit ngan swissroll...kalau ganas2 tersiat plak kulit swissroll yg cantik gebu tu..kulit swissroll ni jenis FRAGILE
- korang nak buat batik jawa ke..batik marble ke...batik kalerpul ke...ikut sukahati koranglah ye!
- filling tu boleh jugak letak bcream,choc., jem, blueberi..yg mklang buat tu mklang letak blueberi..sodappp
- pastikan kek sejuk dulu barulah gulung...kalau tak melekat kat paper kuih
- masa sapu jem tu cuba jangan ditekan kek tu sangat...tu sbb kulit dia melekat..
- kalau perhatikan tepung tu nampak skitkan...takpe...jgn risau..
- alas loyang ngan paper kuih tu...biar terjulur dari loyang pun takpe..senang nak angkat...jangan kedekut paper kuih tau...
- nak guna sponge mix pun boleh...tapi rasalah yg original punya dulu..best ke tak
-mklang guna loyang sbread 50 petak tu je...loyang tu kan pelbagai guna


Berintikan Blueberry.........mabeless....





Bye-bye...Terima Kasih


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net