Want your
own Fotopage?








 
Kak Rusnah's Recipe
"
By: Rusnah Ahmad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 28-Jun-2010 10:00 Email | Share | Bookmark
Kurangkan Gula Dalam Red Velvet Cupcake

 
 
Ini kali kedua kak rus buat Red Velvet Cupcake ni.Alhamdullillah....menjadi ikut kemanisan yang kak rus gemari.Pertama kali buat ikut resepi siapa tah dari internet....gulanya banyak sangat.Bukan saja kek tu terasa manis malah cupcake kak rus jadi keras dan tidak gebu.Semalam kak rus buat guna resepi blogger lain pulak dan ubah-ubah sikit .Rasa syok sangat pasal bolehlah kak rus makan dan separuhnya dibawa balik anak dara kak rus ke Puchong.My daughter balik checked bracesnya kat dentis di Permatang Pauh.



Resepi yang dah kak rus ubahsuai
Quote:
Red Velvet Cupcake

1 1/2 cups butter, softened to room temperature*
2 cups sugar or less
3 large eggs
1 1/2 cups vanilla yogurt
3Tbs. red food coloring
1 1/2 tsp. vanilla extract*
3 1/4 cups flour
3 Tbs. cocoa powder
2 tsp. baking powder
1 1/2 tsp. baking soda
3/4 tsp. salt

Preheat oven to 350 degrees F. Grease and flour two 8-inch or 9-inch cake pans or line three muffin pans with cupcake liners.

In a large mixing bowl, cream butter and sugar till light and fluffy. Add eggs one at a time. Combine yogurt, red food coloring and vanilla extract in a small bowl. Sift together flour, cocoa powder, baking powder, baking soda and salt in another bowl. Alternate adding the yogurt mixture and flour mixture into the large bowl. Pour batter into prepared pans or lined muffin pans. Bake for 30-35 minutes (15-20 minutes for cupcakes) or until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean. Cool completely.

Cream Cheese Frosting

8oz cream cheese, cold
1/2 cup butter , softened to room temperature
2 tsp vanilla extract
2 tsp lemon extract (optional)
2-3 cups icing sugar, measure then sift

With the mixer on a low speed, beat the cream cheese and butter till blended. Mix in vanilla and lemon extract. Slowly add the powdered sugar, a cup at a time. Once all the powdered sugar is added, increase to a higher speed to whip up the frosting till light and fluffy.

Yang ini pula kuih yang kak rus buat atas kes nak perabis inti kelapa yang berbaki dari juadah Pulut Inti.Resepinya kak rus ambil dari majalah Saji Julai 2005.....Kuih Apam Perlis...sedap juga.Selain dari inti kelapa tersebut kak rus juga menyediakan inti kastard jagung seperti inti untuk puff/cream puff....mmmmmm sedap.Adunannya macam nak buat kuih ketayap cuma ditambah garam Eno.



Resepinya....
kak rus buat separuh drpd resepi di bawah,wlp buat setengah,telurnya still 1 biji
Apam Perlis
300 gm tepung gandum
1 biji telur
secubit garam
sedikit pewarna hijau
air pandan secukupnya
1 sudu besar garam Eno
300 gm kacang tanah digoreng dan ditumbuk(kak rus tak guna pun)
Semua bahan diadun kecuali Eno dan kacang.Bila bercampur dan sebati...kepekatannya seperti membuat lempeng....campurkan Eno.
Panaskan non stick pan ,lenserkan minyak dan titiskan bancuhan 2 sudu,tutupkan.
Bila masak....angkat dan taburkan kacang , letakkan inti kemudian dilipat.Buatlah hingga selesai....


Lagu Asal:M.Nasir dan Yunizar


Dinyanyikan semula:Ezad dan Eva




Assalamualaikum dan Terima Kasih Semua....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4007038.ip-198-27-81.net