Kak Rusnah's Recipe
"
By: Rusnah Ahmad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 15-Feb-2011 02:05 Email | Share | Bookmark
Teruja Sungguh Dengan Kek Ini.......

 
Lama juga tak singgah kat Home Sweet Home rumah Puan Ummi Kuantan....bila tiba wauuuuu.......... macam-macam yang merangsangkan.Memang kak rus tabik spring kat Puan Ummi.....memang rajin bebenor.Bahagialah sekeluarga hendaknya yaaa.....dan terpesona sungguh kak rus dengan resepi-resepi yang dikongsi dalam blognya yang memang menawan.Kak rus teringin mencuba kek ini....kek yang selalu dibuat semasa Puan Ummi masih dara sunti.....Kek Orange Kismis.CMG gelar kek ni Kek Perawan. Memang sedap......adunannya taklah banyak sangat,sesuai untuk keluarga kecil.
Kak rus letak gula 120 gm sahaja....tapi masih lagi manis....Kak rus hidangkan dengan teh misai kucing O tanpa gula.....huhuhuhu.Kek tu nampak merekah pasal kak rus buka pintu oven berkali-kali....teruja macam budak remaja ..hehehehe.TQ Puan Ummi......



KEK OREN KISMIS
Resepi : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-

* 125 gm mentega
* 200 gm gula kastor (kak rus boh 120 gm sahaja))
* 3 biji telor gred B
* 250 gm tepung naik sendiri - diayak(kak rus boh 200 gm sahaja)
* 1/2 sk. soda bikarbonat - update: rasanya kena letak, takut kek turun sgt bila sejuk
* 1 sudu besar parutan kulit limau/oren
* 1 sudu besar jus oren (akak guna Sunquick)
* 1/2 cawan kismis - gaulkan dengan sedikit tepung (agar kismis tidak mendap dlm kek)

Cara Membuat:-

1. Gris dan alas loyang 22 x 14 x 4 cm dengan baking sheet. Panaskan ketuhar pada suhu 160C.
2. Pukul mentega dan gula hingga putih gebu.
3. Masukkan parutan kulit oren dan jus oren, pukul lagi.
4. Masukkan telor satu per satu sambil dipukul hingga sebati.
5. Masukkan tepung sedikit dan gaul secara kaup balik hingga sebati.
6. Masukkan kismis dan gaul rata.
7. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 45 minit/hingga masak.




Assalamualaikum....dan Terima Kasih Semua...
SELAMAT MENYAMBUT HARI MAULIDUR RASUL


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net