Kak Rusnah's Recipe
"
By: Rusnah Ahmad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 20-Jul-2011 10:19 Email | Share | Bookmark
Tak Dak Buat Lain....

Masakan harian kak rus tak dak lain....yang tu,yang tu la juga....heheheheheeeee.Hari ni nak tunjuk Mee Kari.....buat tiga hari sudah.Teringin nak makan memandangkan dah masuk seminggu kak rus beli tauhu kembung dari Tesco....nasib baik lambat lagi nak luput tarikhnya.....heheheheheeeee.Resepinya macam yang lama juga.Kali ni buat campur mee dengan bihun.....pasal kak rus cuma beli mee sepeket....ingat cukup kot utk 3 orang.Tup-tup,awal pagi lagi, suami kak rus balik dari beri kursus 2 hari kat Ipoh.....hahahaaaaa.Nak pi beli mee lagi pun dah malas....guna saja bihun yang sentiasa ada dalam simpanan.



Ini pulak Mee Goreng Mamak....buat semalam bukan utk breakfast tapi untuk lunch...



Untuk dinner pulak kak rus buat ni haaa....Pizza Daging.....style campak-campak.
Elok baham dah tinggal sekeping baru teringat nak ambil gambar.......



Resepi dari Poh's Kitchen- Kak rus buat separuh adunan saja untuk isiannya boh
la apa yang patut sardin,tuna,ayam.daging ,sotong,udang .Kemudian taburlah sayur-sayur atas pizza dan jangan lupa tabur cheese.Sebelum boh isian tu jangan lupa sapu sos dia dulu.Kira senang sosnya kak rus cuma campur sos tomato+sos cili+sos tiram.....kacau,kacau,kacau dah siap.
Ingredients

* 600g plain white flour (best to use good strong baker's flour - higher in protein)
* 4 tsp dried yeast
* 2 tsp sugar
* 2 tsp salt
* 1 tbs extra virgin olive oil
* 400ml ± water (enough to make a firm dough)


Method

1. Mix one tablespoon of flour, the sugar and yeast with a couple of tablespoons of tepid water and allow to stand for 20 minutes. This will activate the yeast.
2. In a large bowl mix flour, one tablespoon of olive oil and salt.
3. Add yeast mixture and enough water to make up a firm dough and mix well.
4. Cover bowl with damp tea towel and leave in a warm place for an hour.
5. Remove dough to a floured workbench and knead for five or six minutes.
6. Divide dough into two, knead each into a loaf shape, put in oiled bread tin, cover with damp tea towel and leave in a warm place for an hour.
7. Before baking, sprinkle surface of each loaf with flour.
8. Bake in moderately hot oven (200°C) for about 45 minutes, or until top is golden brown and bottom is light brown. Tap the bottom, it should sound hollow.




Dengar lagu ni teringat masa dok MPPM....kami group utara mempersembahkan
pertunjukan boria dengan menjadikan lagu ini sebagai pilihan dengan senikatanya diubah dengan tema pakaian.....kak rus rasa antara baris pilihan katanya....(mesti ikut rentak tauuu...)
Pakaian jadi hal utama
pada lelaki dan juga wanita.......heheheeee yang lain dah tak ingat.
Apa khabar Naimah,Roziah,Zailan,Mazni,Siti Norlia,Latifah,Salmah ,tekongnya Cik Siah dan yang lainnya...........harap baik-baik semuanya.MPPM semua pelatihnya terdiri daripada guru-guru perempuan.Pensyarahnya campur ada lelaki antaranya En.Jamaluddin,En. Kadir,En. Ishak,En. Sheikh....tak ingat kesemua dan yang perempuannya....Puan Inom,Pn. Zainon,Pn. Shahrul Bariah,Miss Sourz dll.




Assalamualaikum....dan Terima Kasih Semua


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net