Kak Rusnah's Recipe
"
By: Rusnah Ahmad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 25-Feb-2012 21:00 Email | Share | Bookmark
Terus Buat Kek Tuuuu.....

Sebelum tiba waktu menonton drama Korea,kak rus ke channel 706....alahai tergodanya kak rus dengan kek yang dibuat oleh Sunny Anderson dalam rancangan Cooking For Real.Cantik sungguh kek tu dan pasti sedap rasanya sebab diletakkan inti buah epal macam nak buat Pie Apple.Memandangkan ada buah epal yang dah nak kecut...heheheeeeee..........
kak rus terus ke dapur menggodak putih telur...nak buat kek tuuuu...Tak nonton drama Korea pun tak mengapa.
Sunny Anderson menggunakan acuan bulat bercorak macam Mamafami buat Kek Batik Arora....huhuhuuuu....kak rus mana ada acuan macam tuuu.... .Kak rus buat menggunakan acuan cupcake....hentamlah Labu......Jadi kak rus ubah namanya dari Apple Pound Cake ke Apple Mini Cakes.....heheheeeee.........





Resepinya dari rancangan Cooking For Real-Sunny Anderson
Kak rus buat separuh adunan saja dari resepi asalnya di bawah

Apple Pound Cake
Inti:
2 biji epal dibuang kulit dan didadu
1 sudu teh serbuk kayu manis
sedikit perahan jus lemon
Kesemua bahan ini dicampur sebati dan ketepikan.

Kek:
500 gm mentega
2 cwn gula kaster-kak rus kurangkan sikit
6 butir telur A-asingkan putih dan kuningnya
1/2 cwn gula untuk dibuat meringue dengan putih telur
3 cwn tepung kek
3 sudu teh baking powder
1 cwn buttermilk + 1 sudu teh vanilla
Sedikit kepingan badam (kak rus tambah)

1.Panaskan ketuhar dan griskan acuan.Kak rus guna acuan cupcake dengan mangkok kertasnya.Ayak tepung bersama baking powder.

2.Pukul putih telur dengan 1/2 cwn gula kaster hingga putih dan mantap dan ketepikan.

3.Pukul mentega dengan gula hingga kembang kemudian masukkan kuning telur dan pukul lagi.

4.Masukkan campuran buttermilk dan pukul lagi sebentar dan baru masukkan tepung.Akhir sekali masukkan adunan putih telur.

5.Masukkan separuh adunan ke dalam acuan,letakkan inti buah epal dan taburkan kepingan badam,tuang selebihnya adunan yang separuh lagi.

6.Bakar hingga masak lebih kurang 1 1/2 jam dengan suhu 170 darjah.


Suka sungguh kak rus dengan lagu ni dendangan A.Ramlie...nostalgia semasa kak rus di tingkatan 2 tahun 1967.Al-Fatihah untuk arwah A.Ramlie.






Assalamualaikum.....dan Terima Kasih Semua


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net