Kak Rusnah's Recipe
"
By: Rusnah Ahmad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 30-Sep-2012 18:32 Email | Share | Bookmark
Baru Menjadi Dan Berpuas Hati

 
Minggu sudah kak rus menerai buat Cucur Jawa ....ikut resepi tersimpan dalam buku.Memang tak puas hati pasal keras kong.....alahai....siapa pun tak makan....kak rus lah dok bedal sorang-sorang.Akhir kalam kak rus buang saja......ingat hati beginilah caranya kalau nak belajar jadi sempurna resepi orang lama tu.Nak bagi jiran dan kawan-kawan tak sampai hati pasai kuih tu mangkag bebenar.
Search lagi resepi dan kak rus tertambat hati dengan resepi ini....kak rus rasa resepi ini dari rumah Hasue .......dia pun dah buat 2 kali......kak rus ambil resepinya yang kedua.Alahai..... Hasue....kak rus nak ucapkan terima kasih yang tak terhingga....sedap sangat dan pastinya tak mangkaq....sampai petang pun dok lembut lagi.Rasanya kuih ni kena dibancuh dengan gula secukupnya....kalau tak cukup dia tak kerinting tepi.Resepinya dari Rumah Hasue

250 gm tepung gandum
50 gm tepung beras
100ml air panas + 225 ml air sejuk.
250 gm gula merah (kak rus guna 200 gm sahaja + 50 gm gula putih)
1/4 st garam

1.Gula merah dan gula putih dimasak dengan 100ml air ...kak rus bubuh 2 helai daun pandan dicarik-carik dan disimpul.Bila air gula mendidih dan gula larut tambahkan 225 ml air sejuk dan kacau bagi sebati.....biarkan sejuk suam-suam.

2.Sebatikan campuran tepung dengan garam dan tapiskankan air gula tadi ke dalamnya dan kacau sebati.......guna redai pembancuh.Kemudian bater ini ditapis ke dalam bekas bertutup dan biarkan semalamam.

3.Besok paginya kacaukan adunan tu sebati dan bolehlah menggorengkannya ke dalalm kuali kecil dengan minyak sebanyak 2/3 cawan.Kak rus guna kuali kecil yang kak rus buat apom lenggang hari tu.

4.Bila minyak panas,tuangkan sesenduk kecil bater ditengah-tengah kuali perlahan-lahan supaya dapat membentuk kuih yang bulat.

5.Biarkan masak tepi dan tengahnya kemudian barulah dialih...bila masak angkat dan toskan minyak kemudian letakkan dalam bekas yang dialas kertas tisu dapur.

6.Bolehlah dihidangkan dan mmmmmm sedap walaupun kak rus ni tak boleh makan manis.....kak rus makan juga.
Assalamualaikum.....dan Terima Kasih Semua........


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net