Kak Rusnah's Recipe
"
By: Rusnah Ahmad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 13-Jul-2013 10:26 Email | Share | Bookmark
Sudah Empat Hari Kita Berpuasa

Tak terlambat lagi kalau kak rus nak ucapkan Selamat Berpuasa kepada semua....memang lambat kan.....memang suka kalau bulan Ramadhan menjelang.....dalam banyak-banyak bulan bulan ni walaupun letih menahan lapar dan dahaga tapi kak rus hairan Allah bagi kekuatan kepada kak rus........ kekuatan dan tenaga untuk menyediakan juadah berbuka kepada keluarga.Kalau hari-hari biasa jangan harap kak rus nak masak di waktu petang.....Alhamdulillah.
Selepas memasak hidangan utama yang nak dihidang dan dimakan bersama nasi,kak rus boleh ada kekuatan lagi nak buat kuih....alahai.....Alhamdulillah....semoga kekuatan ini berkekalan hingga ke Ramadhan tahun depan....Insyaallah.....tapi kali ini kak rus tak teringat pun nak ambil gambar terutama juadah kuih-muih......yang paling best bila selesai memasak boleh lagi kak rus ke bilik komputer untuk bermain games.....hehehehe.....Luxor,Brickshooter.....dan yang terbaru kak rus download ialah......apa....tak ingat dah......The Treasures of Montezuma....alahai ......
Selesai mandi dan bersembahyang Maghrib....tergocoh-gocoh ke masjid pula untuk menunaikan sembahyang Terawih....kerana tak mahu melepaskan peluang dengan Terawih yang cuma ada di bulan Ramadhan.....sayang kalau terlepas pasal hanya satu bulan sahaja dalam setahun sembahyang Terawih ni kan....?
Sebenarnya cerita tentang percutian kak rus belum lagi selesai....alahai....malas betul nak update kalau dah rancak bermain games......dah jadi gian macam budak sekolah.
Hari kedua di Rome kami dibawa melawat Vatican City.......ke mana lagi Zowei bawa kalau tak ke Gereja Vatican......kak rus terasa macam dok atas kapal pula bila memandang ke langit....pergerakan awan terasa macam bangunan gereja tu bergerak.....rasa nak pening pun ada.....pasal orang ramai sangat.
Kak rus muat turun gambar semasa kat situ.....tak banyak gambar yang kak rus ambil di sini........orang ramai sangat terutamanya para pelancong.
Bila masuk ke sini beg suami kak rus ditahan....tak boleh dibawa masuk kena tinggal kat depan......bila keluar dari gereja tu kami kena pusing patah balik di luar gereja tu untuk ambil beg yang ditahan tadi....Ya Allah.....awat jauh sangat ni.....tak larat kaki nak melangkah menuju semula ke bahagian hadapan pintu masuk tadi.....tak bawa beg pun tak jadi hal.









Selepas selesai ambil beg.....hari ni free....boleh pergi ke mana saja.....kemana lagi kalau tak pergi mencari kedai makan.Kami terjumpa kedai makan halal milik orang Turki....jadi makan di situlah.....makan kebab gulung.Selesai makan tengahari kami jalan-jalan menyusuri bandar Vatican.....sempatlah shopping dan window shopping kemudian balik sendiri dengan menaiki metro bawah tanah kemudian tunggu bas 246 untuk balik ke Camping Village Roma semula.Zowei dah pesan naik bas kat sebelah Mc Donald dan turun kat Panorama Supermarket.
Bila sampai kat depan supermarket tu kami ke supermarket tu dulu sebelum menaiki jejantas yang panjang sangat.......supermarket tu dok di depan Camping Village Roma.
Kak rus beli sedikit buah-buahan untuk makan malam nanti....sebab malam ni makan sendiri.
Kak rus bersama suami pergi lagi sekali ke supermarket tu mencari apa yang patut nak dibeli......tadi pasal dah penat dan mengejar waktu untuk bersembahyang.Teringin pula nak makan bekal yang kak rus bawa dari Malaysia......mee cawan Mamee.....tapi tiada pula cerek letrik jadi semasa di supermarket terpaksalah beli thermos.
Bawa thermos ke restoran hotel untuk ambil air panas dan ....malam tu....kami makan mee cawan Mamee sahaja bersama buah-buahan yang dibeli tadi.....kemudian tunggu hari esok pula.......hahahahaaaaaa.....esok nak ke Venice....



Assalamualaikum ....dan Terima Kasih Semua...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net